Sådan får du succes med outreach: 6 tips

DATO

14. marts 2019

LÆSETID

10 min.

SKREVET AF

Kevin Aghballe

DATO

14. marts 2019

LÆSETID

10 min.

SKREVET AF

Kevin Aghballe

Outreach er strategisk disciplin, der kræver hårdt arbejde, grundig research og engagement. Formålet med outreach er nemlig at få eksponeret indhold som f.eks. blogindlæg og infografikker over for en målgruppe, som forhåbentligt krediterer med et link i sidste ende.

Det sker ikke på magisk vis, og det kræver et vist mennesketække. Det handler ikke om af formulere et skarpt salgspitch og argumentere for, hvorfor en modtager skal dele dit indhold.

Det handler derimod om at være nærværende og sætte modtagers behov i centrum. Du skal finde en målgruppe, som dit indhold kan skabe en enorm værdi for.

Men hvordan griber man egentligt outreach an? Vi har samlet 6 tips, der skal hjælpe dig med at opnå succes med din outreach.

Du vil både få en indsigt i, hvordan du selv bedst muligt kan forberede dig på din outreach-strategi, og hvordan du ligeledes skaber den indledende og opfølgende kontakt til relevante modtagere.

Der må ikke herske usikkerhed

Det siger måske sig selv, men det er enormt vigtigt, at du kender og forstår den virksomhed, du repræsenterer. Uanset om det er din egen virksomhed eller ej, er der et par aspekter, du skal sørge for at have 100 % styr på, inden du påbegynder din outreach.

Du skal være utrolig skarp på den unikke værdi, som din virksomhed giver kunderne. Og dette skal du kommunikere både tydeligt og kortfattet til en modtager. Hvad kan I netop bidrage med, som udfylder et behov hos andre?

Du skal sørge for, du har fuld forståelse for virksomhedens branding og stil, således du kan matche dette i din outreach. Benyt en tone-of-voice, som er tilsvarende den, virksomheden benytter, og sørg ligeledes også for at skabe samme stilistiske udtryk.

Bruger virksomheden emojis, når de kommunikerer udadtil? Eller benytter de engelsk slang i deres indhold?

Du skal have en god forståelse for målgruppen og siderne, som du påtænker at række ud til. Hvad kendetegner dem? Og hvordan kan du italesætte deres primære egenskaber i din outreach?

Det er altså afgørende, du har et dybdegående kendskab til din virksomhed. Hvis du ikke klart og tydeligt kan kommunikere din virksomheds unikke værdi, vil du have meget svært ved at overbevise en modtager om, at det er værd at linke til din hjemmeside.

 

Opnå succesfuld outreach med disse 6 tips

 

1. Skab værdifuldt og gennemarbejdet indhold

I din outreach-proces repræsenterer du din virksomhed med et ”produkt”, der skal skabe værdi hos en relevant målgruppe. Derfor skal du sørge for, at indholdet, du vil ”sælge”, afspejler din virksomheds værdier og brand.

Der må ikke fremgå grammatiske eller sproglige fejl, ligesom du skal kildeangive, hvis du benytter informationer eller statistikker fra eksterne kilder.

Dit indhold skal se professionelt og velovervejet ud, og at positionere sig som ekspert inden for et område inden for din branche er også en tilgang, som er værd at overveje.

2. Lav en outreach-liste

Dette punkt er tidskrævende, og er du bidt af detektivarbejde, er det her, du skal finde luppen frem, for nu skal du på jagt efter relevante sider, hvor dit indhold kan skabe værdi.

Du skal sørge for at lave en grundig søgning på internettet og ikke stille dig tilfreds med den første side i søgemaskinerne. Du kan ved hjælp af værktøjer angive tidsinterval og sprog, og hvis det ikke rækker, kan du kaste dig ud i en avanceret søgning.

Den tilgår du ved at trykke på ”Instillinger” og derefter ”Avanceret søgning”. Her kan du bede Google søge på specifikke ord i specifikke sammenhænge eller afgrænse søgningen i forhold til område, filtype og lignende.

Efterhånden som dit detektivarbejde skrider frem, vil du finde potentielle sider, du gerne vil række ud til. Det naturlige skridt er derefter at oprette et dokument i f.eks. Excel, hvor du kan holde styr på dine link-building kilder. Du kan strukturere det på følgende måde:

Når du arbejder med link-building, kan du nemt sidde med alt mellem 100-200 sider, hvorfor det er nødvendigt at systematisere deres kontaktoplysninger.

Det sikrer dig både et overblik, men sørger også for, der ikke opstår usikkerheder i forhold til din outreach som f.eks. ”Hvad var det nu lige hendes e-mail var?” eller ”Hvornår kan jeg tillade mig at indlede den opfølgende kontakt?”.

 

3. Støvsug din outreach-liste for de mest relevante sider

Når du er nået i hus med din outreach-liste, skal du tage de kritiske briller på, for nu handler det nemlig om at finde siderne af høj kvalitet og med muligheder.

Du skal fjerne hjemmesider, der ikke opfylder dine primære kvalitets- og relevansmæssige standarder. Det er vigtigt, du er grundig i sorteringen af din outreach-liste, da du ønsker at finde de hjemmesider, der er værd at målrette mod.

Når du sørger for at sikre kvalitet og relevans, er der større sandsynlighed for, at du får opbygget (gode) links. Både fordi modtager vil se relevansen og værdien, og fordi du undgår at blive straffet i søgemaskinerne for at have mange links på dårlige og irrelevante sider.

 

4. Undersøg personen bag siden

Din outreach liste er nu kogt ned til de absolut mest relevante sider af høj kvalitet, og næste skridt er at dykke ned i personerne bag siderne.

Målet er at blive klogere på, hvem du vil kontakte og sikre, at du forstår dem og virksomheden. Hvis du sætter dig grundigt ind i personen eller personerne bag, giver det dig mulighed for:

  • at kommunikere klogt om deres virksomhed og produkt
  • at tale overbevisende om, hvorfor et link til dit blogindlæg eller infografik vil gavne deres hjemmeside og deres brugere.

Outreach handler om at tale modtageres lingo og sætte sig i deres sted. Du skal være i stand til at forklare dem, i deres henseende, hvorfor dit link er værdifuldt for deres hjemmeside.

Vær opmærksom på, at outreach ALTID handler om dine modtagere, ikke dig. For at overbevise dem om, hvorfor de bør linke til din side, skal du forstå deres motivationer og branche.

Det er selvfølgelig selvsagt, at du ikke skal være i stand til at vide alt om en eller flere personer blot ud fra at kigge på deres hjemmeside. Du kan dog få en rigtig god fornemmelse for deres interesser, og hvad der er vigtigt for dem.

Din modtageres brugere er dog også vigtige at sætte sig ind i. En af de bedste måder at trænge igennem på er ved tydeligt at italesætte, hvordan dit link kan skabe værdi for deres brugere.

Når du forstår din modtagers publikum, vil du være langt bedre stillet, når du forklarer, hvorfor et link til din hjemmeside opfylder deres behov og ønsker.

Indimellem kan det også stå lysende klart, hvorfor et link til din hjemmeside er værdifuldt for modtagerne, men din evne til stadig at forklare hvorfor kan være altafgørende.

Overbevisende og effektiv kommunikation inden for outreach er ofte dét, der får vippet modtageren det sidste stykke i den rigtige retning.

 

5. Outreach via e-mail

Nu hvor du har støvsuget din liste og ikke mindst opnået en dybdegående forståelse for dine linkmål, kan du endelig påbegynde den rigtig sjove del af outreach, nemlig at tage kontakt og opbygge relationer til dem.

Man kan tale om en trial- and error-metode, når der arbejdes med outreach, fordi mange skal have nogle forsøg og opleve fejl for at finde ud af, hvad der virker bedst i en bestemt branche. Du skal altså ikke gå i sort og opgive, blot fordi du får (måske uhøflige) afslag på dine ”forespørgsler” i starten.

Der er selvfølgelig også nogle helt universelle praksisser, du skal følge. Det omhandler at være høflig og imødekommende. Derudover skal du personliggøre dine e-mails og aldrig benytte en standard e-mail til outreach til alle dine linkmål.

Mennesker er lige så forskellige som dag og nat, hvorfor du skal sørge for at målrette dem til enkeltpersoner. Det støtter også vores pointer i punkt 4 omkring grundig research af de relevante personer bag hjemmesiden.

Det er faktisk ret let at gennemskue, hvis vi får tilsendt en standard e-mail, og som oftest ender vi med at ignorere eller slette dem.

Alt det forarbejde som du har gjort dig, skal meget gerne komme til udtryk i dine formuleringer, hvor modtagere kan se, at du ved, hvem de er, og hvad de står for.

Nedenfor finder du et eksempel på en outreach-mail, der rummer både høflighed, imødekommenhed, værdiskabelse og ikke mindst forståelse for modtager og modtageres publikum.

 

Emnefelt: Vedr. indlæg om (indlæggets emne)

Hej (fornavn)

Mit navn er (dit fornavn + efternavn), og jeg arbejder som (stillingsbetegnelse) hos (navn på virksomhed). Jeg har læst dit indlæg på (hjemmesidens navn + hyperlink), og din fortælling om (indlæggets emne) fangede min interesse. Jeg synes personligt, at (holdning til emnet).

For nyligt undersøgte jeg (uddyb undersøgelse og inddrag spids vinkel).

Det blev tydeligt for mig, at (udnævn hovedpunkter fra undersøgelse).

Du kan læse mere om min undersøgelse og resultaterne på: (din hjemmesides navn + hyperlink)

Jeg tænkte, at (værdiskabelsen for modtager og modtagers publikum)

Jeg ser frem til at høre fra (dig/jer)

Med venlig hilsen

(Fornavn + efternavn)

(Stillingsbetegnelse) hos (navn på virksomheden)

Tlf.: (dit nummer)

E-mail: (din e-mailadresse)

 

Du skal for alt i verden undgå at fremstå ”spammy”, og det gør du ved nærværende og oprigtig kommunikation, hvis primære formål er at skabe en relation til modtager, således de får lyst til at give dig et link. Selvfølgelig på baggrund af relevant og gennemarbejdet indhold, der gavner modtagere og deres brugere.

(Kilde: https://coschedule.com/blog/email-outreach-campaign/)

 

6. Opfølgning på outreach

Denne praksis bliver ofte glemt eller negligeret, men det bedste er, at der faktisk ligger et utroligt stort potentiale i at følge op på din outreach. Du skal huske, at du laver outreach til ”rigtige” mennesker med ”virkelige” liv.

Man kan ofte være optaget eller på farten, når man modtager mails, og derfor bliver der ikke altid reageret på en mail med det samme. Derudover kan din mail også risikere at ryge i spamfilteret.

Det kan derfor være en rigtig god idé at følge op på dine outreach-mails, da det ofte kræver mere end en enkelt mail at nå frem til folk. Det handler dog rigtig meget om at følge sin mavefornemmelse, for du skal heller ikke fremstå anmassende og irriterende.

Dine opfølgende mail skal være lige så høflige og imødekommende som dine outreach-mails, og det kan være et smart træk at italesætte, vi er travle mennesker, og du generelt har forståelse for, at man ikke altid husker at svare eller vende tilbage.

Hver opfølgning skal selvfølgelig også være unik og altid pege tilbage til din originale mail. Du skal vælge at se hver opfølgning som en chance for at prøve noget nyt.

Det kunne f.eks. være at kontakte en anden person i firmaet eller skifte ordlyd i emnelinjen. Det har nemlig vist sig, at 35% af e-mail modtagere beslutter sig for, hvilke e-mails de vil åbne baseret på selve ordlyden i emnelinjen alene.

 

Research er alt

Grundig research er altafgørende for din outreach. Både når det kommer til at finde relevante sider af høj kvalitet, men også når du skal lære virksomheden og menneskene bag bedre at kende.

Lige meget hvor gennemarbejdet og værdifuldt, du selv synes, dit indhold er, kan det sagtens være, at modtager ikke finder det relevant eller bedre end det eksisterende indhold på deres side.

Du skal derfor lave en grundig research, således du undgår at bruge tid på sider, der alligevel ikke kommer til at linke til dit indhold.

Som vi nævnte tidligere, handler en stor del af outreach om at være høflig og imødekommende, mens du forsøger at overtale modtager.

Det er altså virkelig et spørgsmål om mavefornemmelse, når du skal beslutte dig for, hvorvidt du f.eks. vil benytte hyperlink og emojis i dine mails. Sørg dog for at have en grundlæggende forståelse for virksomhedens værdier og mål.

På den måde udviser du oprigtig interesse i virksomheden og modtageren, hvilket kan styrke modtagers relation til dig og i sidste ende måske være afgørende for, om du får et link eller ej. Og husk: Det handler om at give, ikke få.