DATO
LÆSETID

SKREVET AF

DATO
LÆSETID

SKREVET AF


Åh. Email marketing, et buzzword af dimensioner og tusindvis af løse ender, der skal gå op. Ikke nødvendigvis.
Denne guide er ‘håndbogen til email markedsføring’, hvor vi kommer omkring alt fra valg af system, indsamling af leads til automatisering. Alt, du skal bruge for at blive email marketing-specialist.
Uanset om du er ansat i markedsføringsafdelingen, driver en mindre virksomhed eller er webshopejer, får du her brugbare, konkrete og håndgribelige tips.
Automatisering af din email marketing
Hver dag sender jeg hundredevis af mails ud til mange forskellige besøgende. Og stort set hver mail er unik. Nogle handler om søgemaskineoptimering. Nogle om Facebook-annoncering. Og nogle tredje og fjerde om noget femte og sjette.
Og ved du, hvad det bedste er? At det kun tager mig cirka 0 minutter dagligt, og mine tilmeldinger får leveret relevant indhold ud fra det, som de interesserer sig for. Skåret helt ind til benet: En god email markedsføringsstrategi i 2018 er en automatiseret én.
Marketing automation i praksis
Men hvordan fungerer automatiseringen helt konkret? Spring bare over dette, hvis du allerede er en haj til det.
Da automatisering i første omgang kom frem, var det udelukkende datobaseret; send mail a ved tilmelding, vent syv dage, send derefter mail b, og efter otte dage mere sender vi mail c. Du fanger pointen. En enormt simpel automatisering, som mange stadig bruger i dag; dog har vi fået meget bedre muligheder i dag.
At sende mails ud fra tidspunkter er slet ikke dødt – det har blot fået en kærlig hånd og tilført enormt mange, lækre muligheder. I dag er hændelsesbaserede mails effektive; og faktisk temmelig nemme at sætte op i de gængse systemer.
En hændelse i en webshop kan være, at en bruger ser et produkt Y gange inden for X dage, eller at han tilføjer to produkter til kurven, men ikke køber dem.
Og en hændelse på et website kan være, at en bruger har besøgt nogle bestemte undersider, har udfyldt en formular eller har optjent point (leadscoring) til, at hun bør få en mail om, hvori du direkte spørger, om ikke hun ønsker at blive kunde.
Denne sporing af brugeren udføres af et script (et stykke kode), som du indsætter på din hjemmeside. Ved mere komplekse sporingsmuligheder (fx en håndkodet webshop), skal du lige have din udvikler med til at hjælpe dig. Men i de gængse systemer som WordPress, DanDomain, Shopify mv. finder du en nem, hurtig og direkte integration. Simpelt.
Fordelene ved at automatisere
Den velkendte fordel er naturligvis det tidsbesparende element. Og den lader vi ligge, fordi den er rimelig simpel. Der, hvor jeg ser den store fordel, er mht. at levere relevant indhold til dine brugere. Tænk det således: Hvis du sender en mail ud til samtlige tilmeldinger på din nyhedsliste – hvad er chancen så for, at indholdet er relevant for ALLE?
Nogle har allerede handlet hos dig flere gange. Nogle har lige tilmeldt sig. Ved de automatiske derimod er det adfærd, der bestemmer udsendelsen. Det øger din chance for at levere indhold, som brugeren synes er relevant, med flere tusinde procent. Har en bruger besøgt min underside om privatrengøring fire gange de sidste syv dage: Ja, så er chancen for, at hun er interesseret i privatrengøring temmelig stor -> Så modtager hun en automatisk mail, der fortæller mere om privatrengøring eller kommer med et tilbud.
Og sådan er der så mange eksempler. På webshops kan det være, at jeg i min mail får PRÆCIS de produkter, jeg har kigget på; og derved føler jeg som modtager, at denne mail er sendt specifikt til mig. Du tager altså højde for de forskellige segmenter i din automatisering
Vælg det rigtige system
Der er faktisk en ret betydningsfuld grund til, at valg af system ikke kom som det første i denne guide. Du bør nemlig ikke vælge system som det første – nærmere som det sidste. Alt for mange vælger et system, fordi det er nemt, og udarbejder deres email marketing på baggrund af det. Og den strategi er helt skæv.
Formålet er, at systemet skal være der for dig. Nøjagtig som det er dig, der går tur med hunden – og ikke omvendt. Derfor bør du først udvælge dine behov, mål, ønsker; og så derefter vælge det system, der kan hjælpe dig bedst muligt med at opnå dette.
Lad os tage nogle af de mest populære systemer.
MailChimp – simpelt og billigt
For utrolig mange er dette systemet over alle systemer og dér, hvor tankerne ofte ledes hen, når mail marketing nævnes; både for webshops og websites. Og man forstår dem godt. Med en utrolig simpel builder, gratis adgang og nogle basale, super simple funktioner kan det være et aldeles glimrende system. Og det fine abe-logo kan give et smil allerede i login-fasen.
Derfor er MailChimp et oplagt valg til den nystartede. Til virksomheden, hvor behovet for leadscoring, detaljeret automatisering og tracking ikke er vigtigt; blot at det er simpelt, billigt og kan klares på en rimelig tid. Også for webshops finder du gode muligheder i MailChimp; opsætning af en tabt kurv-mail, win back buyer osv. er enormt simpelt i de gængse shopsystemer som WordPress, Shopify, Magento mv.
Læser man ovenstående, kunne man fristes til at blive smaskforelsket i systemet. Men, indrømmet, der er en masse steder, hvor det kommer til kort og ikke kan nå de andre til sokkeholderne. Er du en større B2B-virksomed med behov for leadscoring, CRM og automatiserede mails baseret på mere detaljeret adfærd, kan du langtfra få dit behov opfyldt i MailChimp.
Det samme gælder for mere komplekse webshops, hvor du mangler mere detaljerede segmenteringsmuligheder og automatiseringsflows med såkaldte ”if / else”-statements: Altså mails udsendt ud fra, hvad brugere gør eller ikke gør.
Et eksempel på det kunne være: Hvis brugeren har købt inden for de sidste syv dage, send dennemail. Hvis ikke, vent to dage og send den anden mail.

ActiveCampaign – sublim automatisering
Jeg vil i det følgende undgå at være biased. Men jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg holder enormt meget af ActiveCampaign og bruger det i HELE vores markedsføringsplan: Fra leadscoring, automatisering og leadindsamling til salg og som CRM-system. To af de mest brugbare funktioner er deres ’flow builder’, som gør automatisering super nemt, samt deres site tracking-script, der giver dig mulighed for at spore dine enkelte brugeres adfærd. Og systemet bliver derfor utrolig velegnet til servicevirksomheder, som ønsker dybdegående kendskab til, hvordan deres leads opfører sig på websitet. ActiveCampaign kan, ved den rette opsætning, være sælgerens og markedsføringsmedarbejderens vigtigste værktøj.
Prislejet befinder sig i den højere ende end MailChimp, men ser du på alle de features, der medfølger, gør du, ifølge mig, et scoop.
På mange måder får du en trofast følger til alle aspekter af email marketing; leadindsamling (fx popup, tilmeldingsboks eller topbar), drag and drop-editor, automatiseirng, lister osv. For mere information kan du bruge et par minutter på denne video: https://www.youtube.com/watch?v=02vOK9UZBbY

Heyloyalty – hardcore for webshops
Sidder du med en webshop, er Heyloyalty lavet til at øge din omsætning. Og specielt hvis du sidder i en hosted shop som DanDomain og SmartWeb. Med de direkte, dybe webshopintegrationer er du hurtigt i gang med at trække data og sende mails på baggrund af dette; fx en tabt kurv-mail, win back buyer, et velkomstflow til nye leads mv. Og den danske support er rar at have ved hånden i tilfælde af komplikationer.
Nyeste lancering af en såkaldt ’flow builder’; i samme facon, som ActiveCampaign har. Og den er rar at bruge, simpel at opbygge automatiske flows af emails.

Flere tilmeldinger til dit nyhedsbrev
Ben nummer to i email marketing er indsamling af leads; have en lind strøm af nye tilmeldinger. Og derfor er spørgsmålet, om hvor mange tilmeldinger, du har nu, ikke specielt relevant – mere relevant er: Hvor mange får du? Ved jævn tilstrømning får du virkelig mulighed for at teste dine indledende automatiseringsfaser, samt mulighed for at få dugfriske medlemmer ind. Efter bare et par ugers inaktivitet fra din side har et lead måske allerede glemt dig.
Og lad mig for en god skyld lige slå fast: Ja, du skal have accept fra brugeren, før du udsender nyhedsmails. Tjek den nye persondataforordning (GDPR) samt markedsføringsloven §10.
Inden vi kaster os ud i de gode råd til indsamling, så er der en ting, du skal være opmærksomhed på: HVORDAN du indsamler. Er du en webshop, der sælger varer inden for samme produktkategori, kan du være rimelig sikker; her vil en bruger typisk være interesseret i HELE dit udvalg. Måske køber brugeren en trøje i denne måned, nogle bukser i næste måned og derefter et sæt sko.
Men har du forskellige forretningsområder, hvor målgruppen er meget afvigende, bør du filtrere ved din leadindsamling. Tilmelder jeg mig et nyhedsbrev for en ejendomsmægler, er det temmelig relevant at vide, om jeg er på jagt efter et sted at bo eller kontorfaciliteter. Og du bør i dit mail marketing-system have forskellige lister til de forskellige målgrupper; en til erhverv, en anden til private lejere.
Sådan kan du sortere:
- Have en kryds-af-boks ved tilmelding, hvor brugeren klikker ”privat” eller ”erhverv.”
- Målrette din annoncering specifikt; en målgruppe til den ene, en anden til den anden.
- Have forskellige tilmeldingsformularer på dine undersider.
- Og du kan vælge at sende en velkomstmail, hvori du beder folk træffe valget (kan være forbundet med stort frafald).
Leadindsamling på dit website
De mange besøgende, du har på dit website, bør også blive præsenteret med en mulighed for at tilmelde sig. Og værktøjerne hertil er uendelige: Et popup-værktøj som Sleeknote og OptinMonster eller en tilmeldingsformular i en sidebar, i footeren eller midt på undersiden. Noget af det vigtigste er sætningen, du har stående i forbindelse.
Står der ”Tilmeld dig vores nyhedsbrev” og ikke mere, så bliver ikke mange folk fristet. Det svarer til at fiske med en krog uden orm på. Hvorfor skulle fisken dog bide på det? Et klassisk reklameråd er, at der skal være et WHY; hvorfor brugeren skal tilmelde sig.
Se her, hvordan vores kunde, Noella, bruger en rabatkode på 10% til at høste emails med Sleeknote. Et jordnært WHY; spare penge.

Hvad så med de, der ikke er webshops? Har du noget suverænt indhold – fx et fremragende blogindlæg, en e-bog – kan du lokke med det. Det kunne i dette tilfælde være: ”Få tre automatiske mails, der booster din omsætning.”
Til inspiration kan du se her, hvordan vi har lokket med en e-bog, der giver syv gratis linkmuligheder til de, der tilmelder sig (igen via Sleeknote).

At gøre det nemt at tilmelde sig er en nøgleopgave. Og her har vores kunde LittleM valgt at indsætte en tilmeldingsboks i forbindelse med deres checkout-flow; der, hvor kunden (alligevel) afleverer sin email. Og wupti; med ét klik er hun nu tilmeldt – til gavn for en øget livstidsværdi for LittleM.

Offpage leadindsamling (Lead Ads)
Både Facebook og LinkedIn giver dig mulighed for at samle leads direkte på platformen i dine annonce – kaldet Lead Gen Forms på LinkedIn og Lead Ads på Facebook. Og du sparer derved dine brugere et klik, eftersom de tilmelder sig direkte på mediet.
I oprettelse af annoncen vælger du, hvilke oplysninger du ønsker at indsamle: Det kan være navn, email, telefonnummer og (meget) mere.
For at føre dine nye leads direkte over i dit mail marketing- eller CRM-system, bør du integrere med et værktøj som Zapier eller Leadsbridge; et lille tandhjul, som forbinder dine nye leads fra LinkedIn og Facebook med det system, du vil have dem tilført til. Dog kan du, hvis du bruger MailChimp, opsætte en direkte integration med Facebook.
Med sine unikke målretningsmuligheder mod specifikke brancher, virksomheder og roller, kan LinkedIn være et aldeles godt medie for dig at indsamle leads på. Dog er der en klar tendens til, at prisen for et nyt lead er markant højere på LinkedIn end hos Facebook. På begge platform kan du også annoncere mod retargeting-målgrupper – ofte med gode resultater til følge.
Inddragelsen af Lead Ads i din SOME-annoncering er et mere langsigtet og afkastgivende fokus. Et klik fra en FB Ad mister hurtigt sin værdi, mens at have et lead gør det muligt for dig at kommunikere med brugeren én til én fremadrettet: Selv efter første, andet og tredje salg. Læs vores indlæg om synergieffekter i din online marketing.
Og alt det kan automatiseres. Rul evt. op og læs afsnittet om automatisering for mere information herom eller se denne video.
Her får du nogle de målgrupper, som vi (ofte) har stor succes med at annoncere mod, når det kommer til leadindsamling:
- Websitebesøg de sidste syv dage.
- Look-a-like-målgrupper på dine nuværende kunder / tilmeldinger til nyhedsbrevet.
- Folk, der har integreret med din side (set en video, kommenteret, syntes godt om et opslag).